Welcome to all Beloved Friends

Feel free to explore my blog and feel comfortable to give comment but if you don't like I can't force you the exit door is OPEN

Kelab Kami Sayang Kucing

Wednesday, 30 March 2011

Hi semua takut jugak kalau2 takde masa nak tulis info kat blog nie hahaha....
hah nie nak informed kat semua berita gembira la katakan....saya baru menubuhkan kelab kucing saya yg bernama Kelab Kami Sayang Kucing pada 30.03.2011 diharap semua pihak dapat memberi sokongan pada kelab nie dan salurkan lah sebarang maklumat ataupun berkongsi segala info yg ada


Dibawah ini saya sertakan Logo Kelab Kami Sayang Kucing

Cara Memandikan Kucing Dengan Ubat Syampu

Tuesday, 29 March 2011

Perkara yang perlu disediakan untuk memandikan kucing adalah seperti :
  • Tuala
  • Air suam
  • Sikat khas untuk Kucing
  • Syampu Ubat
  • Pengering rambut
Sebelum memandikan kucing, pertama sekali kita perlu memeriksa bahagian badan kucing yang sakit sekiranya ada. Contohnya seperti bahagian dagu, ketiak, lipatan paha, tapak kaki, ekor dan pangkal ekor. Biasanya tungau scabies ataupun kulat sering menyerang di bahagian telinga luar serta dalam. Manakala kutu pinjal pula seirng menyerang di bahagian atas kepalakucing dan seluruh bahagian badan kucing.

Setelah memeriksa seluruh badan kucing, basahi seluruh badan kucing dengan air suam, tidak terlalu panas tidak terlalu sejuk. Pastikan air membasahi seluruh badan kucing, ini kerana syampu ubat yang tidak sampai ke bahagian kulit dan bulu kucing akan membuat rawatan kucing tidak berkesan, terutama pada kucing yang mempunyai bulu yang lebat dan panjang.

Sapukan syampu dengan rata setelah air membasihi seluruh badan kucing. Tetapi perlu berhati-hati pada bahagian badan kucing yang mempunyai kesan luka. Kemudian, sisir badan kucing perlahan-lahan sambil urut-urutkan badan kucing. Pastikan syampu tidak terkena pada mata dan hidung kucing. Selepas itu biarkan syampu selama 5 – 10minit melekat dibadan kucing agar segala kutu, kulat dan bakteria mati.

Setelah temoh lebih kurang 10 minit, bilas badan kucing dengan bersih dan jika perlu ulangi lagi dengan syampu dan sikat sambil mengurut badan kucing dengan perlahan-lahan selama 5 hingga 10 minit. Kemudian bilas badan kucing dengan bersih sehingga kesan syampu tersebut hilang dibilas air, ini dapat mengelakkan kucing anda daripada menjilat-jilat badannya selepas di mandikan.

Bagi proses pengeringan badan kucing, pastikan badan kucing kering sampailah ke kulit dan kucing anda betul-betul berada dalam keadaan yang kering. Jika pengeringan tidak sempurna, akan menggalakkan lagi pertumbuhan segala bakteria, kutu dan tungau.
Selepas memandikan dan kucing anda telah kering sepenuhnya, nikmatilah bulu kucing anda yang segar lagi nyaman.

FRONTLINE spray, ialah cecair racun serangga yang selamat digunakan untuk kucing anda. 
Dengan harga berpatutan, FRONTLINE Spray amat berbaloi. Boleh didapati di kedai-kedai pet ataupun vetinerary. Pastikan barangan yang asli 
Cara-cara menggunakan :
  • Sembur beberapa hembusan ke kulit kucing tetapi pastikan semburan bertentangan dengah arah bulu kucing anda.
  • pastikan selak terlebih dahulu bulu kucing hingga nampak kulit
  • semburkan pada kulit tengkuk, leher, ketiak, cela-cela kaki dan pangkal ekor.
  • Jarak semburan dalam linkungan 10cm – 30 cm (satu/satu setengah jengkal)
  • Bagi kucing yang berbulu lebat, ratakan bulu-bulu kucing sehingga semburan sampai ke kulit kucing anda.
 kucing yang telah di semburkan dengan frontline boleh di mandikan  selepas tiga hari atau seminggu.
Sekian panduan hari ini, terima kasih dan selamat mencuba :)

Adik (Treaty) Best female kitten shorthair

Monday, 28 March 2011

Terima kasih adik treaty Papa bangga sekali.....


kitten shorthair categories 3 month to 9 months

Walaupun Adik sekadar kucing Kampung Papa sgt berbangga dgn anak Papa nie...hahaha!!!!!
 Tapi untuk pengetahuan Papa takde kat sane untuk beri sokongan kat adik treaty...minta maaf adik...tapi Papa bangga sgt dgn adik walaupun pun tak dpt nombor 1......Maaf semua sbb gbr kat south city plaza takde cuma gbr hadiah dia je...


Pada 27.03.2011 Papa antar adik treaty utk menyahut cabaran dalam pertandingan kucing yang dianjurkan oleh CAT LOVER CLUB dan para juri nye pulak ialah Rosemary de Meur dari Australia oh lupa pulak sponsor dari royal canin. Adik treaty masuk dalam kategori kitten shorthair dan ada 15 lagi pencabar adik yg masuk bertanding fu yoh caya la!!!!!. Mula2 tak nak masuk pertandingan pas pikir2 masuk jelah kalah menang tak kisah la ambik pengalaman je.....

 
Ini ialah Poster pertandingan yg dianjurkan dan bermacam-macam aktiviti yg ada 

Site Activities and Competition :-
1. Cats Fashion Show
2. Cages Decoration
3. Cat Poster Coloring (Kids 10 years and below)
4. Adoption Drive
5. Many more!

ha nie la dia wajah anak Papa treaty yg dpt No.4 Sombong lepas menang panggil posting pun tak nak......

Nie pulak hadiah2 tempat ke-4 yg adik treaty dpt!!!!!


Adik Lucky (tumpang tgk hadiah pun takpe la....janji dpt makan Royal Canin mahal tu!!!!!)


Adik Lucky ( tunggu jelah bila adik dah besar sikit bgi cantik gebo)


kakak janet (aku tak kisah pun sape yg menang yg penting aku paling cantik mane ade boleh buat post camni kat cat show tu......!!!!!!)

Adik treaty dan kakak Janet sebelom gi bertanding (akak jaga diri ye adik nak gi berperang mengalahkan peserta cat2 lain....pergilah dik jgn lupa bawa makanan byk2 utk akak kalau tak nanti akak tak nak cuci adik tak mau peluk2 lagi)

Serangan kutu kucing!

Thursday, 24 March 2011


Kesan gigitan kutu kucing

Kisah Benar...Tips selesaikan masalah kutu kucing (atau nama betulnya "sengkenit" )



Kutu babi pada anjing

Kutu pada kucing pula dipanggil "sengkenit" atau "flea" dalam Bahasa Inggerris rupanya macam ini



Tentu ramai pembaca yang pernah ada experience masalah ni dengan kucing kat rumah.

Ramai orang yang complain pada saya, kadang-kadang kucing mereka yang tak pernah keluar rumah ( duduk apartment etc) pun boleh kena.

Mereka ini susah nak kesan, lari laju macam lipas bila kita cuba cari celah-celah bulu kucing.

Cara senang untuk tahu kucing kita kena kutu ni ialah cari tahi kutu ni,,rupanya macam habuk-habuk hitam macam gambar bawah





Ramai jugak yang "surrender" nak selesaikan masalah ini sebab try macam-macam cara tapi tak boleh nak hapuskan masalah ni 100%.

Ada yang sampai bersabar je walaupun kena gigit kutu ni sampai gatal kaki n tangan macam gambar ni.





1. Cat Flea Collar jenama Preventef. Awas janganbeli jenama lain yang buat dari bahan herba (tak berkesan)

2. Shampoo Anicide
















Shampoo ni memang bagus, boleh nampak kutu mati melekat atas badan, tapi kadang-kadang ada yang termiss, masih hidup. Harganya pun tak terlampau mahal.

3. "Bayticol" atau "Tactic " (Ubat kutu anjing,,tapi halal,,kuat ubat ni...tapi murah...baunya macam minyak tanah..

Lepas dah beli semua atas ikut langkah ni:

1. Basahkan kucing lumur sesuku botol Anicide , gosok dengan tangan atau sepan lembut, biar 30 minit.Bilas.Boleh nampak kutu mati,,melekat2 especially di perut.

2. Campur 1 bagian Bayticol atau Taktik dgn 10 bagian air,,agak2 saja. Pastu mop di lantai seluruh rumah especially tempat kucing selalu lepaK.

Guna bancuhan untuk cuci kandang tidur dan " kandang bawak kucing jalan-jalan" @ "carrier".Saya check rupanya carrier kucing saya banyak anak-anak kutu dalam situ (halus macam habuk)

Buang pasir kucing, dan bilas dengan bancuhan. Ganti pasir baru.

Sambil tu buang atau cuci kain2 atau barang kotak, kertas dan lain2 yang buat semak kat rumah.

KUCING MESTI KURUNG SAMPAI LANTAI KERING 100%.

3. Bila kucing dah kering pakaikan Cat Flea Collar tu. Tukar 4 bulan sekali.

4. Esoknya periksa kalau ada lagi kutu di badan. Mandikan lagi sampai tiada. Biasanya kalau kes teruk mungkin kena mandi sampai 4-5 hari berturut.

5. Ulang shampoo Anicide tu seminggu / sebulan sekali.

6. Elakkan bergaul kucing liar.

Kesimpulan: Masalah ni memang boleh atasi 100% tapi kena beli barang diatas dan kena bersihkan banyak tempat.Mula-mula kena agresif sikit tapi lepas dah tak nampak kutu di badan kucing, maintain dengan shampoo Anicide dan Cat Flea Collar.
Ada spray dan ubat titik leher kucing tapi ramai yang mengadu saya semua mahal tapi tak berkesan.

Sedih melihat kakak sakit

Monday, 21 March 2011

hatiku sedih sekali melihat keadaan kakak yg tak seperti sediakala....kakak dah 2 hari tak makan maupun minum sedikit air pun...tapi kakak masih bertenaga menjaga adik2 nya....dah puas pujuk kakak untuk makan tapi dia tetap tak nak makan....dah tak tau nak buat mcm mana....tak tau la ape sakit kakak....


badan kakak pun banyak sangat kutuk kecik2....sian betul dengan keadaan kakak....maafkan papa kakak kalau papa tak jaga kakak dengan baik....nanti papa bawa kakak gi klinik....

Adik (Treaty) & kakak (Janet) tak ada suara

Thursday, 17 March 2011

Sedih betul saya tengok keadaan anak2 saye kat umah tu...adik dan kakak dua2 tak ade suara....bila dua2 mengeow2 bunyi nye kuar kecik je......entah la ape punca nye dari smlm dah takde suara....tapi nak kata anak2 nie sakit tak jugak dua2 aktif main2 melompat sana sini berkejar-kejaran....hairan la saye ape kene ....

Gelagat Si Comel & Si Besar

Monday, 14 March 2011

Ini lah gelagat kesemua anak2 Papa yg manja !!!!



(Adik Lucky) Hmmm!!! sedap nye tido kat katil besar nie.....Papa pun tak kacau

(Adik Treaty) Eh!!eh leh!!!! poyoh lah kau....aku tido lgi syok ade double bed nie....Papa bgi!!!!!

(Kakak Janet) Eh!!!...adik berdua nie tak abis2 nak bertekak la....go tido....kakak
 nak berguling pun bising sunday rehat time tau!!!!!

(Adik Treaty) Eh sengal la kakak pindah dok atas nie lgi best......

(Adik Lucky) Ah!!! malas nak layan la baik aku layan diri aku yg comel sgt2.....

anak2 Papa sedang tido dihujung minggu

Saturday, 12 March 2011

Seronok tengok anak2 Papa nie tido tulah keje dia orang kalau ujung minggu nie dah penat sangat main highway dalam umah hah terlentang smua......










Kakak rupanya seorang yang penyayang

Friday, 11 March 2011

Tak sangka kakak(Janet) seorang yang penyayang sekali...mula2 bila dia jumpa adik nye fuh yoh !!! bukan main garang tak nak bercampur langsung....adik2 dia dtg mcm nak kene terkam je...
Tapi semalam bila saya letak adik kat sebelah kakak, dia tak marah langsung...siap kakak bgi mandi skali.Adik pun tak takut siap tido atas badan kakak lagi...gembira saya tengok mereka smua dah serasi ingatkan sampai bila-bila tak boleh dok sama.....


sekarang nie mereka smua boleh makan bersama-sama tapi semua ada pinggan makan masing2 yelah tak nak lah tengok anank2 papa berebut nak makan.....semua cuma kongsi tempat air je...


nie lah kisah yang terjadi semalam ....

life is not always easy

Thursday, 10 March 2011

I just felt like wanna show this video because I feel myself always fall down but sometimes asking myself how I gonna stand up again....this video give me a motivation a lots so i wanna share this to all who visit my blog....I not only wanna talk about cats but on the same time to show what is life all about....

Maklumat Pemakanan Kucing

Ini serba sedikit maklumat tentang permakanan kucing yang mungkin saya boleh kongsi bersama mungkin bukan semua fakta lengkap atau betul....tapi jika sape2 ade maklumat yang ingin dikongsikan bersama silakan jangan malu2.....




1. kalau nak beli makanan kucing pastikan jangan beli makanan yang dijual di pasaraya kerana kebanyakan brand yang dijual disitu tidak sesuai untuk pemakanan kucing...


2. Beli makanan kucing dikedai pet shop yg berdekatan dengan anda dan minta consultancy ataupun nasihat daripada mereka untuk memilih makanan yang sesuai untuk kucing....harga memang la mahal tapi berbaloi untuk apa yang nak lah....kalau nak kucing kite sihat kalau nak kucing kite sakit tak apa lah boleh teruskan beli makanan kucing yang murah kat pasaraya.....sebagai contoh la kalau anak2 kita sendiri kita bagi makanan tak berkhasiat apa akan jadi mesti sakit kan same lah dengan kucing dia orang pun insan bernyawa macam kita juga....


3.Brand yang tak elok untuk kucing ini survey yang saya dapat dan komen2 daripada pemilik kucing yang bela kucing lebih dari 5 ekor (Whiskes dan Frieskies) ini dua byk mengandungi kandungan asid garam berlebihan dan boleh menyebabkan kucing itu mendapat batu karang...silap2 kucing mati kalaunasib baik pergi operation kat vat boleh sembuh lah....kalau nak masak makanan kucing pun boleh jugak tak salah banyak makanan yang boleh dibuat contoh :-


- ikan rebus takde garam dan aji
- ayam rebus campur garlic tanpa garam dan aji
- mix vege campurkan dengan ikan dan ayam yang sudah diblender tanpa perasa aji dan garam


4. Ini ialah senarai makanan yang elok dan direkomenkan tapi terpulang ikut kemampuan masing2 nak beli mana satu dan ini cuma nama brand sahaja yang disyorkan saya tak tau semua nak yang mana satu jenis sebab ada byk jenis dalam satu jenama dan yang selebih nya kena pergi kedai haiwan dan tanya contoh :-






Icak Kucing Manja

Wednesday, 9 March 2011

Ini ialah icak yg dah lame pergi disebabkan penyakit tua diharap ade penganti tempat icak.....



Inilah semua anak2 kesayang Papa yg manja,nakal,comel dan periang....syg semua tidak berbelah bagi......