Welcome to all Beloved Friends

Feel free to explore my blog and feel comfortable to give comment but if you don't like I can't force you the exit door is OPEN

Maklumat Pemakanan Kucing

Thursday, 10 March 2011

Ini serba sedikit maklumat tentang permakanan kucing yang mungkin saya boleh kongsi bersama mungkin bukan semua fakta lengkap atau betul....tapi jika sape2 ade maklumat yang ingin dikongsikan bersama silakan jangan malu2.....




1. kalau nak beli makanan kucing pastikan jangan beli makanan yang dijual di pasaraya kerana kebanyakan brand yang dijual disitu tidak sesuai untuk pemakanan kucing...


2. Beli makanan kucing dikedai pet shop yg berdekatan dengan anda dan minta consultancy ataupun nasihat daripada mereka untuk memilih makanan yang sesuai untuk kucing....harga memang la mahal tapi berbaloi untuk apa yang nak lah....kalau nak kucing kite sihat kalau nak kucing kite sakit tak apa lah boleh teruskan beli makanan kucing yang murah kat pasaraya.....sebagai contoh la kalau anak2 kita sendiri kita bagi makanan tak berkhasiat apa akan jadi mesti sakit kan same lah dengan kucing dia orang pun insan bernyawa macam kita juga....


3.Brand yang tak elok untuk kucing ini survey yang saya dapat dan komen2 daripada pemilik kucing yang bela kucing lebih dari 5 ekor (Whiskes dan Frieskies) ini dua byk mengandungi kandungan asid garam berlebihan dan boleh menyebabkan kucing itu mendapat batu karang...silap2 kucing mati kalaunasib baik pergi operation kat vat boleh sembuh lah....kalau nak masak makanan kucing pun boleh jugak tak salah banyak makanan yang boleh dibuat contoh :-


- ikan rebus takde garam dan aji
- ayam rebus campur garlic tanpa garam dan aji
- mix vege campurkan dengan ikan dan ayam yang sudah diblender tanpa perasa aji dan garam


4. Ini ialah senarai makanan yang elok dan direkomenkan tapi terpulang ikut kemampuan masing2 nak beli mana satu dan ini cuma nama brand sahaja yang disyorkan saya tak tau semua nak yang mana satu jenis sebab ada byk jenis dalam satu jenama dan yang selebih nya kena pergi kedai haiwan dan tanya contoh :-






2 comments:

m.q said...

BoBo Salem & ChaCha hanya suka IAMS saja. RC yg mnjd pilihan ramai tu...tak dipandang pun hehe

catmanja11 said...

IAMS pun ok jugak itu pun sedap rase nye.....tapi saye bgi evo kat anak2....