Welcome to all Beloved Friends

Feel free to explore my blog and feel comfortable to give comment but if you don't like I can't force you the exit door is OPEN

Serangan kutu kucing!

Thursday, 24 March 2011


Kesan gigitan kutu kucing

Kisah Benar...Tips selesaikan masalah kutu kucing (atau nama betulnya "sengkenit" )



Kutu babi pada anjing

Kutu pada kucing pula dipanggil "sengkenit" atau "flea" dalam Bahasa Inggerris rupanya macam ini



Tentu ramai pembaca yang pernah ada experience masalah ni dengan kucing kat rumah.

Ramai orang yang complain pada saya, kadang-kadang kucing mereka yang tak pernah keluar rumah ( duduk apartment etc) pun boleh kena.

Mereka ini susah nak kesan, lari laju macam lipas bila kita cuba cari celah-celah bulu kucing.

Cara senang untuk tahu kucing kita kena kutu ni ialah cari tahi kutu ni,,rupanya macam habuk-habuk hitam macam gambar bawah





Ramai jugak yang "surrender" nak selesaikan masalah ini sebab try macam-macam cara tapi tak boleh nak hapuskan masalah ni 100%.

Ada yang sampai bersabar je walaupun kena gigit kutu ni sampai gatal kaki n tangan macam gambar ni.





1. Cat Flea Collar jenama Preventef. Awas janganbeli jenama lain yang buat dari bahan herba (tak berkesan)

2. Shampoo Anicide
















Shampoo ni memang bagus, boleh nampak kutu mati melekat atas badan, tapi kadang-kadang ada yang termiss, masih hidup. Harganya pun tak terlampau mahal.

3. "Bayticol" atau "Tactic " (Ubat kutu anjing,,tapi halal,,kuat ubat ni...tapi murah...baunya macam minyak tanah..

Lepas dah beli semua atas ikut langkah ni:

1. Basahkan kucing lumur sesuku botol Anicide , gosok dengan tangan atau sepan lembut, biar 30 minit.Bilas.Boleh nampak kutu mati,,melekat2 especially di perut.

2. Campur 1 bagian Bayticol atau Taktik dgn 10 bagian air,,agak2 saja. Pastu mop di lantai seluruh rumah especially tempat kucing selalu lepaK.

Guna bancuhan untuk cuci kandang tidur dan " kandang bawak kucing jalan-jalan" @ "carrier".Saya check rupanya carrier kucing saya banyak anak-anak kutu dalam situ (halus macam habuk)

Buang pasir kucing, dan bilas dengan bancuhan. Ganti pasir baru.

Sambil tu buang atau cuci kain2 atau barang kotak, kertas dan lain2 yang buat semak kat rumah.

KUCING MESTI KURUNG SAMPAI LANTAI KERING 100%.

3. Bila kucing dah kering pakaikan Cat Flea Collar tu. Tukar 4 bulan sekali.

4. Esoknya periksa kalau ada lagi kutu di badan. Mandikan lagi sampai tiada. Biasanya kalau kes teruk mungkin kena mandi sampai 4-5 hari berturut.

5. Ulang shampoo Anicide tu seminggu / sebulan sekali.

6. Elakkan bergaul kucing liar.

Kesimpulan: Masalah ni memang boleh atasi 100% tapi kena beli barang diatas dan kena bersihkan banyak tempat.Mula-mula kena agresif sikit tapi lepas dah tak nampak kutu di badan kucing, maintain dengan shampoo Anicide dan Cat Flea Collar.
Ada spray dan ubat titik leher kucing tapi ramai yang mengadu saya semua mahal tapi tak berkesan.

10 comments:

Small Kucing said...

Mine one got like this. But take kena gigit. Ya, after bath the cat then okay already. Always see is near the ear got the "tahi"

joseph ivan said...

after you bath the cat it will not hundred percent kill that things...you still need to do other treatment also.....

Luk IQ said...

penyakit kutu ni menyebabkan 2 ekor kucing saya mati... kena kawal dr awal..

catmanja11 said...

ye mmg btul sbb kutu nie ada racun jugak yg masuk kedalam bdn kucing dan boleh memyebabkan kucing tu dpt penyakit lukimia...

perawan said...

sy dh bla kucing 2 bln tp tiba2 sy rs gtl n naik merah mcm dlm pic tuh.. ingtkn alergi.. tp lps tgk pic ni br sy tau mungkin sbb kutu kucing.. n skrng dh hmpir 3 minggu x baik2.. ada apa2 cadangan x
tq

catmanja11 said...

hi perawan utk gatal2 kat bdn tu awk kena lah cuci satu rumah....gatal2 kat bdn awk tu mungkin jugak boleh disbbkan oleh pijat....kalau kucing awk masih ada kucing bgi ubat kutu kat kucing awk leh pergi ke clinic haiwan dan dptkan ubat kutu liquid....itu je cara nye

sara E a.k.a ct said...

owhh..geli nye kutu betina tuuu..:(..euw!..hehe..stakat ni alhmdlillah fmily ct x d serang kutu2 ni lg..even kat meow tu ade kutu..huhu..takut gak sbnr nye..=="

syahmi khalid said...

style r..susah kot nk bg ilang kutu depa

Chan Cullen said...

susah jugak nak bagi kutu ni mati..saya selalunya ambik pengepit kuku untuk penyet kutu kat bdn kucing.walaupun kutu tu lari laju,cari jugak sampai dapat.haha

Farz Farha said...

sukatan anicide nie suku botol?? ade cara x nk sukat? pkai penutup die ker??